Του Σταύρου Αντωνίου

Με χαμηλές προσδοκίες και υπό την σκιά των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και του οριακού αποτελέσματος του τουρκικού δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί βρίσκονται από τις 7:30 σε συνάντηση, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών, μετά την σχεδόν δίμηνη διακοπή των συνομιλιών κατόπιν της αποχώρησης του κ. Ακιντζί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της διακυβέρνησης και της οικονομίας .

Μία ώρα αναβολή: Χτύπησε η γυναίκα του Ακιντζί

Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο ηγετών που ήταν προγραμματισμένη για η ώρα 6:30 το απόγευμα αναβλήθηκε για μία ώρα λόγω ατυχήματος που είχε η σύζυγος του Μουσταφά Ακιντζί, η οποία, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, υπέστη εξάρθρωση του αριστερού της ώμου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες συναντήθηκαν οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντιλ Ναμί, ενώ νωρίτερα τα μέλη της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας, παρουσία του κ. Μαυρογιάννη και του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, μετείχαν σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, για σκοπούς συντονισμού.

Σε δηλώσεις μετά την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών την περασμένη Τρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευχή, ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων να φέρει τις δύο πλευρές σε σημείο που θα μπορούν μιλήσουν για συγκλίσεις που οδηγούν στην επίλυση του Κυπριακού. Είπε παράλληλα πως οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα ετοιμάσουν προτάσεις προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος.

Χαμηλές οι προσδοκίες της ε/κ πλευράς

Χαμηλά κρατούν στην κυβέρνηση τον πήχη των προσδοκιών τους για το σημερινό τετ-α-τετ Αναστασιάδη με Ακιντζί, λόγω της σκλήρυνσης της στάσης του Τ/κ ηγέτη τον τελευταίο καιρό και της κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων με την έκδοση NAVTEX και την στρατιωτικών ασκήσεων.

Πάντως έγκυρες κυβερνητικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει σήμερα στον Τ/κ ηγέτη το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι ο Αναστασιάδης θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες σε περίπτωση που το Barbaros εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ για την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών.

Θεωρείται δηλαδή δεδομένο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αντιδράσει κατά τον ίδιο τρόπο που ενήργησε το 2014, όπου αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως αντίδραση στο γεγονός ότι το Barbaros άρχισε εν μέσω συνομιλιών σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Νέα Navtex από τους Τούρκους

Την ώρα που οι δύο ηγέτες ετοιμάζονται για νέα συνάντηση σήμερα το απόγευμα η ώρα 6:30, η Τουρκία στέλνει το Barbaros στα ανοικτά της Κύπρου και κηρύσσει νέα Navtex.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νέα τουρκική Νavtex 410/17410/17, οι σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται από αύριο 21 Απριλίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου.

Η NAVTEX 410/17 με την οποία η Τουρκία εξαγγέλλει  τις έρευνες  του BARBAROS έρχεται μετά από ένα μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.

Τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις

Με απανωτές NAVTEX το τουρκικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποιεί από χθες στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Πάφου ενώ έχει δεσμεύσει και περιοχή ελάχιστα μίλια έξω από τα κυπριακά χωρικά ύδατα, στα ανοικτά της Λάρνακας με στόχο τη βύθιση υποβρύχιας συσκευής.

Το σκηνικό περιλαμβάνει και περιπολίες με φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κύπρος παρακολουθεί από κοντά το κλίμα εκφοβισμού που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Τουρκία και προβαίνει και στις απαραίτητες καταγγελίες, διαμηνύοντας την ίδια ώρα πως δεν θα παίξει το παιγνίδι της Άγκυρας.

Σημειώνεται ότι εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων, οι δύο ηγέτες, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν σήμερα μετά και το οριακό "Ναι" στο δημοψήφισμα  της Τουρκίας.

Οι τουρκικές αρχές παρεμπόδισαν πτήση προς την Πάφο

Πάντως οι τουρκικές αρχές για άλλη μια φορά αγνοούν και προκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτή την φορά, παρεμπόδισαν αεροσκάφος Πολωνικών αερογραμμών που προσγειώθηκε αναγκαστικά στην Αττάλεια λόγω ασθένειας επιβάτη, να συνεχίσει το ταξίδι του στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση Βαρσοβία-Πάφος, αφού προσγειώθηκε εκτάκτως στο αεροδρόμιο της Αττάλειας, δεν κατέστη εφικτό να συνεχίσει το ταξίδι του στην Πάφο αφού δεν το επέτρεψαν οι Αρχές του αεροδρομίου.

Ωστόσο αυτό που εισηγήθηκαν και έγινε ακολούθως, ήταν το αεροσκάφος να πραγματοποιήσει την πτήση του προς την Πάφο, αφού κάνει σταθμό στη Ρόδο.

Νέα στρατηγική προτείνει η αντιπολίτευση

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό η προκλητική στάση της Τουρκίας ενόψει της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ανακοινώσεις τους τα κόμματα ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύης, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μελετήσει τις προτάσεις που κατέθεσαν για αλλαγή στρατηγικής στο κυπριακό, ενώ ο ΔΗΣΥ ζητά από την τ/κ πλευρά να προσέλθει στο διάλογο με ρεαλιστικές θέσεις.