Απευθυνόμενος σε περιφερειακούς κυβερνήτες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι υπάρχει η ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα για την κατάσταση των προσφύγων που ζουν στην χώρα.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στις 10 Ιανουαρίου ο ισχυρός άνδρας της γειτονικής χώρας ανέφερε: «Σήμερα φιλοξενούμε πάνω από τρία εκατομμύρια Σύρους και Ιρακινούς. Αυτή η κατάσταση, που ήταν αναμενόμενη για μια μικρή περίοδο στην αρχή, απαιτούσε πιο δραστικά μέτρα με την πάροδο του χρόνου. Μεταξύ αυτών των ανθρώπων υπάρχουν πολλοί που μπορούν να συνεισφέρουν σοβαρά στη χώρα μας».

Ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα «μερικοί εργαζόμενοι Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες μαζί με τις οικογένειές τους». Ωστόσο, αυτή η δήλωση του «σουλτάνου του Βοσπόρου», σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, είναι μια επανάληψη των φημών που θέλουν την κυβέρνηση να δίνει την τουρκική υπηκοότητα σε πρόσφυγες ανάλογα με το επάγγελμά τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος στην ίδια ομιλία μίλησε και για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα η χώρα του και είπε: «Η Τουρκία δέχεται μεγάλη επίθεση από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Αυτές οι επιθέσεις δεν γίνονται επειδή είμαστε μια αδύναμη χώρα. Αυτές οι επιθέσεις γίνονται επειδή είμαστε μια ισχυρή και δυνατή χώρα».

Πηγή: protothema.gr