Ουκ ολίγα στοίχησαν στο κράτος και κατ επέκταση στον Κύπριο φορολογούμενο πολίτη οι εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας « Φιλελεύθερος» οι εκλογές στοίχησαν στο κράτος περίπου 2,5εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως σε αυτό το ποσό να συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες τόσο των κομμάτων όσο και των ιδίων των υποψηφίων.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα στον προϋπολογισμό του 2016 περιλαμβάνεται κονδύλι €2,5 εκατ. για τις δημοτικές και τις κοινοτικές εκλογές. Εάν σε αυτά προστεθεί ποσό €5,8 εκατ. το οποίο δαπάνησε η κυβέρνηση για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον περασμένο Μάιο, το ποσό ανέρχεται στα €8,3 εκατ. Συγκεκριμένα τα €3,3 εκατ. διατέθηκαν για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών και τα άλλα €2,5 εκατ., είναι η χορηγία που έλαβαν τα κόμματα εξαιτίας εκλογών η οποία φέτος είναι συνολικά αυξημένη και ανήλθε στα €10,1 εκατ.

Στα €2,5 εκατ. δαπάνη των προχθεσινών τοπικών εκλογών περιλαμβάνεται και το κόστος για την απασχόληση των δημόσιων υπαλλήλων και των ανέργων που στελέχωσαν την Κυριακή τα εκλογικά κέντρα, τη διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων, την ετοιμασία και εκτύπωση των ψηφοδελτίων, την παρουσίαση και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Για τις υπερωρίες των δημοσίων υπαλλήλων που στελέχωσαν τα 1.344 εκλογικά κέντρα θα δαπανηθεί ποσό €1,5 εκατ. και για τις υπερωρίες στην Αστυνομία όπου μέλη της αστυνόμευαν τα κέντρα καθώς και για έξοδα για τη διακίνηση οχημάτων, το ποσό θα κυμανθεί στις €350 χιλ.

Επίσης δαπανήθηκε και ποσό €350 χιλ. για υπερωρίες στους εργαζόμενους στο κυβερνητικό τυπογραφείο, για τις εκτυπώσεις ψηφοδελτίων και άλλων εντύπων καθώς και άλλες €90 χιλ. για την υπερωριακή απασχόληση όσων εργάστηκαν για τη μηχανογράφηση του εκλογικού καταλόγου. Παράλληλα δαπανήθηκαν περίπου €70 χιλ. για κατασκευαστικές εργασίες στα εκλογικά κέντρα καθώς και για αναλώσιμα και γραφική ύλη.

Την Κυριακή εργοδοτήθηκαν 6 χιλ. δημόσιοι υπάλληλοι, 2.200 αστυνομικοί καθώς 1.500 άνεργοι πτυχιούχοι. Οι προεδρεύοντες των εκλογικών τμημάτων, οι οποίοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, στους δήμους θα πληρωθούν με ποσό €350 έκαστος και στις κοινότητες με €310, οι βοηθοί στα εκλογικά κέντρα στους δήμους θα λάβουν ποσό €179 και στις κοινότητες €157.

Το εποπτικό προσωπικό που εργάστηκε στο κέντρο διαλογής θα λάβει ποσό €229 και στο μη εποπτικό προσωπικό θα δοθούν €101. Οι αστυνομικοί που εργάστηκαν υπερωρίες την Κυριακή στους δήμους θα πληρωθούν με ποσό €336 και στις κοινότητες θα λάβουν €229. Στο μη εποπτικό προσωπικό της Αστυνομίας, που ήταν σε πόλεις θα καταβληθούν €194 και στις κοινότητες €171.