Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που τρώνε αυγά, πετάνε τα τσόφλια στα σκουπίδια. Οι επιστήμονες όμως υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι λάθος και ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε πριν βιαστούμε να τα πετάξουμε. 

Κανονικά τα τσόφλια των αυγών συνήθως πετιούνται στα σκουπίδια. Όμως σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει πως το εξωτερικό κέλυφος του αυγού είναι το ίδιο βρώσιμο όπως και το εσωτερικό του και, στην πραγματικότητα, τα τσόφλια μπορεί να είναι ακόμη πιο θρεπτικά και από τον κρόκο του αυγού.

Η κατανάλωσή τους έχει σύμφωνα με τους ειδικούς αποδεδειγμένη υψηλή διατροφική αξία. 

Το βασικό θρεπτικό συστατικό στα τσόφλια των αυγών είναι το ασβέστιο ή ανθρακικό ασβέστιο όπως λέγεται επιστημονικά σε ποσοστό 95%.

Ενα τσόφλι από αυγό κότας περιέχει περίπου 2 γραμμάρια ασβεστίου, ποσότητα η οποία είναι 2 έως 4 φορές μεγαλύτερη από την ημερήσια συνιστώμενη.

Πώς μπορείτε όμως να πάρετε όλο αυτό το ασβέστιο, που υπάρχει στο τσόφλι; Με έναν πολύ απλό τρόπο.

Το ασβέστιο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του σώματος. Εκτός από τη δημιουργία της οστικής μάζας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, το ασβέστιο ομαλοποιεί τη λειτουργία των νεύρων και των μυών και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Το ασβέστιο είναι επίσης υπεύθυνο για τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, τα νευρικά ερεθίσματα, την πήξη του αίματος και την έκκριση των ορμονών. 

Επιπλέον τα τσόφλια των αυγών περιέχουν σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, φθόριο, φώσφορο, χρώμιο και μολυβδαίνιο. Οι μεμβράνες των κελυφών περιέχουν ουσίες, όπως είναι η γλυκοζαμίνη και το υαλουρονικό οξύ, που βελτιώνουν την ελαστικότητα των αρθρώσεων και την απορρόφηση των κραδασμών.

Πώς μπορούμε όμως να τα καταναλώσουμε; Ας δούμε πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε τα τσόφλια και να τα φάμε.

Πρώτα, βράζουμε τα τσόφλια ώστε να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα ψήνουμε στους 100 βαθμούς κελσίου για 10-15 λεπτά.

Τέλος, τα αλέθουμε σε μπέντερ μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη.  Μπορείτε να προσθέσετε τη σκόνη αυτή σε συνταγές ζύμης πίτσας, smoothies, ψωμιού αλλά και σε μακαρόνια.

Ενας άλλος τρόπος είναι να πλύνετε 4 ή 5 τσόφλια αυγών, να τα συνθλίψτε και να τα βάλετε σε 3 λίτρα νερό. Βάλτε το στο ψυγείο για 7 ημέρες και πιείτε δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα με λίγο χυμό λεμονιού.

Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι είναι απαραίτητη η μετριοπάθεια στην κατανάλωση. Πάρα πολύ ή πολύ λίγο ασβέστιο μπορεί να είναι επιβλαβές.

Ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται όχι περισσότερο από 1 γραμμάριο ασβεστίου την ημέρα. 

Πηγή: bovary.gr