Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη, η οποία αναβλήθηκε για μια ώρα λόγω ατυχήματος που είχε η σύζυγος του Μουσταφά Ακιντζί, η οποία, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, υπέστη εξάρθρωση του αριστερού της ώμου.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών, μετά την σχεδόν δίμηνη διακοπή των συνομιλιών κατόπιν της αποχώρησης του κ. Ακιντζί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονταν τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Διακυβέρνησης και της Οικονομίας.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση λέει ο ΠτΔ

Δεν είναι δυνατόν από τη μια να μιλούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και από την άλλη να έχουμε όλες αυτές τις προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για την αποψινή του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είπε ότι «το κλίμα ήταν καλό. Έχουμε ενημερωθεί από τους διαπραγματευτές για τις εργασίες μέχρι σήμερα οι οποίες θα συνεχίσουν και αύριο.

Βεβαίως δεν αρκεί μόνο το κλίμα, η ουσία είναι να υπάρχουν αποτελέσματα. Παραμένουν διαφορές και συνεπώς δεν θέλω να δημιουργώ εικόνες, οι οποίες να αποπνέουν είτε αισιοδοξία είτε απαισιοδοξία.

Θέλω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι απαιτείται πραγματικά να αντιληφθούμε τις ανησυχίες όπως εκφράζονται και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα».

Ερωτηθείς αν στη συνάντηση έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας η οποία και αυξάνεται, ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαίως και είπα ότι αυτό δεν ωφελεί και δεν δημιουργεί το κλίμα που θα θέλαμε. Και δεν είναι δυνατόν από τη μια να μιλούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και από την άλλη να έχουμε όλες αυτές τις προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας».

Επί τάπητος τα κεφάλαια της ΕΕ, της Διακυβέρνησης και της Οικονομίας

Σε ότι αφορά το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει στη θέση για εκ περιτροπής προεδρία και ζητά την αποτελεσματική εκπροσώπηση των Τ/κ στο νέο ομόσπονδο κράτος με το συγκεκαλυμμένο βέτο. Δηλαδή να υπάρχει από τ/κ πλευράς μια ψήφος σε όλες τις αποφάσεις.

Στο κεφάλαιο της ΕΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε την απαίτηση της Τουρκίας για παραχώρηση των 4 βασικών ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του κυπριακού.

Ενώ στο θέμα της Οικονομίας αναμενόταν ότι θα συζητούσαν το ζήτημα που προέκυψε με την άρνηση του ψευδοκράτους να επιτρέψει στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα να πραγματοποιήσουν έρευνες, ώστε να φανεί η πραγματική εικόνα που υπάρχει στα κατεχόμενα όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα, για να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για το κόστος της λύσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σημερινή συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο FIR Λευκωσίας και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η συνάντηση των ηγετών υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στο FIR Λευκωσίας και στην κυπριακή ΑΟΖ, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διερωτώνται τους λόγους της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη.

Σημειώνεται ότι τη σημερινή συνάντηση θα ακολουθήσουν ακόμα τρεις εντός Μαΐου.

Η ε/κ πλευρά να αλλάξει νοοτροπία λέει ο Ακιντζί

Πάντως ο Τ/κ ηγέτης προέβη σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη όπου μίλησε για "ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς", δηλώνοντας πως η ελληνοκυπριακή κοινότητα πρέπει να να δει την τουρκοκυπριακή "ως ισότιμη και ως εταίρο της" και όχι ως μειονότητα.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως εάν υπάρχει η θέληση είναι δυνατόν να υπάρξει ένα πλαίσιο λύσης σε δυο μήνες.

Πρόσθεσε πως τόσο οι Ε/κ όσο και οι Τ/κ μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο μέλλον σε κλίμα ειρήνης, εφόσον η μια πλευρά σέβεται τα δικαιώματα της άλλης.

Αναφέρθηκε στη σημασία της ισότητας, της ελευθερίας και της ασφάλειας και είπε πως δεν μπορεί να γίνονται συζητήσεις για ομοσπονδία στη λογική της πλειοψηφίας-μειοψηφίας, και πως οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν μια οντότητα με δυο πολιτικά ισότιμες πλευρές.

Είπε πως οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν για ακόμη πενήντα χρόνια και πρόσθεσε πως "είτε θα συμφωνήσουμε και μετά η `τδβκ` θα καταστεί μέρος ενός ομόσπονδου συνεταιριστικού κράτους, ή εάν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτό η `τδβκ` θα συνεχίσει στο δικό της δρόμο". Ανέφερε πως επιθυμία της τ/κ πλευράς είναι να επιτευχθεί το πρώτο.