Οι αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις με κυριότερη την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από το τραπέζι του διαλόγου, που έφερε η υιοθέτηση από πλευράς της βουλής της τροπολογίας για ειδική αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος, οδήγησε το ΔΗΣΥ, σε μια προσπάθεια ανατροπής του τεταμένου κλίματος, να καταθέσει πρόταση νόμου η οποία αφορά στην κατάργηση του δικαιώματος των βουλευτών να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τους σχολικούς εορτασμούς.

Της Στέλλας Σάββα 

Η πρόταση του ΔΗΣΥ σε περίπτωση που περάσει από την Ολομέλεια, τότε αυτό δε θα σημαίνει ότι ακυρώνει προηγούμενες παρόμοιες αποφάσεις του σώματος, όπως παράδειγμα την πολυσηζητημένη τροπολογία του ΕΛΑΜ, ωστόσο την ίδια ώρα καθορίζει ως τον μοναδικό υπεύθυνο για τα συγκεκριμένα ζητήματα το Υπουργείο Παιδείας, άρα σε ενδεχόμενο ναι της Ολομέλεια, θα εναπόκειται στον Υπουργό Παιδείας εάν κάθε 15 Ιανουαρίου θα γίνεται ειδική αναφορά ή όχι στο ενωτικό δημοψήφισμα.

Θύελλα αντιδράσεων έφερε η κίνηση αυτή του ΔΗΣΥ. Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, που ήταν και αυτά που σήκωσαν τα γάντι υπέρ της τροπολογίας την Περασμένη Παρασκευή, βάλλουν κατά του κυβερνώντος κόμματος και μάλιστα το κατηγορούν ότι υποχωρεί στους εκβιασμούς Ακιντζί.

Η εν λόγο πρόταση νόμου θα οδηγηθεί για συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή παιδείας και ακολούθως προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ σημειώνεται ότι δεν κατατέθηκε με την μορφή του κατ επείγοντος.