Άνοιξε ο χορός των πωλήσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με την Ελληνική Τράπεζα ήδη να έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την επενδυτική εταιρεία Β2Kapital Cyprus Ltd, την ίδια ώρα που υπολείπονται  ακόμα κάποιες διαδικασίες για την τελική έγκριση της πώλησης των δανείων.

Του Στέλιου Χαραλάμπους 

Από την πλευρά του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s  χαρακτήρισε θετική  την πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Ελληνική Τράπεζα, θεωρώντας ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες πωλήσεις δανείων και από άλλες κυπριακές τράπεζες, παρέχοντας νέες επιλογές στην προσπάθεια μείωσης των ΜΕΔ.

Τον δρόμο της διαχείρισης  Μη Εξυπηρετούμενων δανείων ακολουθεί και ο Συνεργατισμός καθώς υπάρχει συμφωνία με την Ισπανική Αltamira για διαχείριση δανείων ύψους €7,2 δισ. και ακίνητα ύψους €0,4 δισ.

Πως επηρεάζει τους δανειολήπτες

Μιλώντας στο TVOneNews.com.cy,  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) Κώστας Μελάς, επεσήμανε ότι η πώληση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, δεν επηρεάζει σε κακό βαθμό τον δανειολήπτη καθώς όπως είπε τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που είχαν οι δανειολήπτες απέναντι στις Τράπεζες παραμένουν τα ίδια. Ακολούθως ο κ. Μελάς συμπλήρωσε ότι ίσως να μειωθεί και η πίεση προς τους δανειολήπτες και να δοθεί περισσότερος χρόνος και άλλες λύσεις προς τους δανειολήπτες.

Κληθείς να αναφέρει ποιοι είναι οι φόβοι των δανειοληπτών, ο πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ είπε ότι ο μεγάλος φόβος είναι πως θα αντιμετωπιστούν από τις εταιρίες ενώ υπενθύμισε πως ο κάτοχος του Μη Εξυπηρετούμενου δανείου προστατεύεται από τη νομοθεσία καλώντας παράλληλα  τους δανειολήπτες να ελέγχουν ότι τους δίνεται πριν προβούν σε οποιαδήποτε  ενέργεια.

Κληθείς να σχολιάσει για το αν τα δάνεια που πωλήθηκαν είναι ελεγμένα και τι θα αλλάξει ως προς τη βιωσιμότητα αυτών των δανείων ο Κώστας Μελάς , σχολίασε  οτι πιθανώς τα δάνεια δεν είναι ελεγμένα ως προς τη βιωσιμότητα  ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι πωλήσεις πολύ πιθανών να δώσουν λύσεις στο βραχνά των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Όσον αφορά τις καταχρηστικές ρήτρες και τις παράνομες χρεώσεις, ο κ. Μελάς σημείωσε ότι η διαδικασία επιστροφής χρημάτων προχωρεί και ξεκαθάρισε ότι είναι δικαίωμα του δανειολήπτη η επιστροφή χρημάτων. Πάντως ο κ. Μελάς ανέφερε ότι οι παράνομες χρεώσεις δεν αφορούν μόνο το Συνεργατισμό αλλά και τα πιστωτικά ιδρύματα και κάλεσε τους δανειολήπτες να μην δέχονται χωρίς αντίσταση ότι τους λένε οι τράπεζες σημειώνοντας παράλληλα ότι γίνονται επιστροφές χρημάτων και από τις τράπεζες.

Δεσμεύσεις από τον ΥΠΟΙΚ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, είχε  κατ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, με τον οποίο συζητήθηκε το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων  αλλά και την πίεση που ασκείται στους δανειολήπτες από τις τράπεζες και τις εποπτικές αρχές.  Όπως ανέφερε στο TvoneNews, o κ. Μελάς, δόθηκαν δεσμεύσεις ότι θα παρθούν πιο δραστικά μέτρα για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να ασκούνται πιέσεις πάνω από τις αντοχές των δανειοληπτών γιατί αυτό όπως είπε ο Υπουργός θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία και αυτό θα το μεταφέρει ο Υπουργός και εκτός συνόρων καθώς η μεγάλη πίεση ασκείται από τις Ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές οι οποίες πρέπει να δείξουν την απαραίτητη κατανόηση καθώς η Κύπρος πέρασε από μια περίοδο μεγάλης ύφεσης. Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών έχει ήδη θέσει το θέμα των εποπτικών αρχών και της πιέσεις ενώπιον του Eurogroup.

Δημιουργία Πανευρωπαϊκής Ένωση Συνδέσμων Προστασίας Δανειοληπτών 

Μετά από αρκετό καιρό συζητήσεων και διαβουλεύσεων ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Κύπρου και ο Εθνικός Οργανισμός προστασίας καταναλωτών /Δανειοληπτών Ελλάδας, έχουν καταλήξει  σε συμφωνία για αδελφοποίηση και αυτό όπως σημείωσε ο κ. Μελάς μπορεί να αποτελέσει τον προπομπό για τη δημιουργία μιας Πανευρωπαϊκής Ένωσης Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών κάτι που θα είναι προς το συμφέρων των πολιτών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κύριος στόχος και σκοπός της αδελφοποίησης είναι η αποφυγή των εκποιήσεων μέσω των σωστών και βιώσιμων αναδιαρθρώσεων