Της Χριστίνας Μαύρου

Στο πρώτο βήμα υλοποίησης των ενεργειακών της σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται πως προχώρησε η Άγκυρα.

Ο τουρκικός Τύπος, ένα 24ωρο μετά τη δήλωση Αλμπαϊράκ για έναρξη γεωτρήσεων στην περιοχή, συντηρεί τους προκλητικούς τόνους υποστηρίζοντας πως η κρατική εταιρεία πετρελαίου προχώρησε στην αγορά γεωτρύπανου, έναντι του ποσού των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το γεωτρύπανο βρίσκεται καθ’ οδόν και τέλη του 2017 ξεκινούν οι γεωτρήσεις, διεμήνυσε από την Αττάλεια της Τουρκίας ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, πρόκειται για το DeepSea Metro 2, κατασκευής 2011 στα ναυπηγεία της Χιουντάι στη Νότιο Κορέα και με συνολικό βάθος γεώτρησης τα 12 χιλιάδες μέτρα. Αρχική ιδιοκτήτρια εταιρεία, η Deep Sea Metro Ltd, μεγαλομέτοχος της οποίας ήταν ο γνωστός ελλαδίτης εφοπλιστής Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Στη φωτογραφία μάλιστα βλέπουμε τη σύζυγο του εφοπλιστή, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, στην τελετή καθέλκυσης. Ωστόσο, λόγω καθυστέρηση στην καταβολή των τόκων των δανείων, και με απόφαση της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος έχασε το γεωτρύπανο."

Πάντως, η απόκτηση του γεωτρύπανου δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από κανέναν. Ούτε κρατική εταιρεία πετρελαίου, η οποία φέρεται στα δημοσιεύματα να κατέβαλε το ποσό των 200 εκατομμυρίων, επιβεβαιώνει την αγορά.