Δεν χρειάζεται η σύμφωνος γνώμης της Ομοσπονδίας εργοδοτών και βιομηχάνων για να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ, διεμήνυσε μέσω της μεσημβρινής εκπομπής του «MegaOne» ο Υπουργός Υγείας ο οποίος έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Της Νατάσας Χριστοφόρου

Ο Γιώργος Παμπορίδης κάλεσε όλους όσοι διαφωνούν με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ να το πουν δημόσια έτσι ώστε όταν κληθεί η Βουλή να πάρει τις αποφάσεις της να έχει ακούσει όλες τις πλευρές.

Ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας στην ΟΕΒ που υποστήριξε ότι δεν υπολογίστηκε το κόστος του ΓΕΣΥ, σημείωσε ότι η αναλογιστική μελέτη το κοστολόγησε λίγο πάνω από 960 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Παράλληλα τόνισε εμφαντικά ότι το ΓΕΣΥ, που θα εφαρμοστεί εξωνοσοκομειακά το 2019 και πλήρως το 2020, θα καλύπτει όλους ανεξαιρέτως τους μόνιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλες τις ασθένειες ακόμη και χρόνιες.

Η ψήφιση των νομοσχεδίων για το Γενικό Σχέδιο Υγείας από τη Βουλή θεωρείται πάντως θέμα χρόνου. Την Πέμπτη στην Επιτροπή Υγείας αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των εργασιακών σχέσεων και δεν αποκλείεται να καθοριστεί η ημερομηνία που θα οδηγηθούν ενώπιον της ολομέλειας τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί για το ΓΕΣΥ.