Για άλλη μια χρονιά γιορτάζουν στα κατεχόμενα την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους που έγινε στις 15 Νοεμβρίου του 1983, αγνοώντας ψηφίσματα του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών τα οποία καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

Με στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις αλλά και αθλητικέ εκδηλώσεις γιορτάζουν στα κατεχόμενα ενώ παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς πραγματοποιούν και αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι.

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές  κατεχόμενες πόλεις και περιοχές, όπως η Μόρφου, η Λεύκα, το Λευκόνοικο και αλλού.

Τουρκικά μαχητικά στους Κυπριακού αιθέρες

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι εορτασμοί στα κατεχόμενα θα κορυφωθούν με τις στρατιωτικές παρελάσεις και τις αεροπορικές επιδείξεις των F-16 τα οποία θα πετάξουν σε ύψος 1500 ποδών.

Καταδικάζουν μαθητές, πολιτικά κόμματα και οργανωμένα σύνολα

Την ώρα που στα κατεχόμενα στήνουν πανηγύρι, στις ελεύθερες περιοχές μαθητές και φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους καταδικάζοντας την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Την ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους πολιτικά κόμματα και οργανωμένα σύνολα. 

Κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο του Σ.Α. και της Γ.Σ. του ΟΗΕ, επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου, προς τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία καταγγέλλονται τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Κλιμακώνονται οι προκλήσεις ενόψει της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα

Στην επιστολή – με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου – επισυνάπτονται δύο έγγραφα στα οποία απαριθμούνται αναλυτικά όλες οι τουρκικές παραβιάσεις από θαλάσσης και αέρος. Σημειώνεται επίσης ότι «τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη συστηματικά χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου», ενώ καταγγέλλεται πως το κατοχικό καθεστώς εξέδωσε παρανόμως τρεις οδηγίες προς αεροναυτιλομένους, σχετικά με ασκήσεις που διεξήγαγε η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, τον Σεπτέμβριο του 2017.