Έτοιμοι είναι οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη ναυτική βάση στο Μαρί, ώστε να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση της, και να αποτελέσει ένα βασικό παίκτη στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τη νέα Αμυντική Ένωση.

Του Μάριου Παπαηλία

Στην Κύπρο, τις επόμενες μέρες, φθάνουν εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, οι οποίοι έχουν στις αποσκευές τους την μελέτη για τη βάση, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να δέχεται φρεγάτες, υποβρύχια μέχρι και αεροπλανοφόρα, μετατρέποντας τη σε μια ασπίδα προστασίας της Κυπριακής ΑΟΖ, από τις τουρκικές επιβουλές.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της εκδήλωσης μνήμης των κρατητηρίων στην Κοκκινοτριμιθιά, ο κ.Φωκαΐδης είπε πως στο αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος θα δηλώσει παρούσα στο πρώτο βήμα της νέας αμυντικής ένωσης, μέσω της σύστασης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, γνωστή ως  PESCO.

«Και όλοι καταλαβαίνουν ότι όσο πιο ασφαλής θα είναι η Ευρώπη τόσο πιο ασφαλής θα είναι και η Κύπρος και όσο περισσότερο διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις κοινής άμυνας μέσα από τη δημιουργία προϋποθέσεων, που το έχουμε ήδη δηλώσει, για την παροχή διευκολύνσεων για την παρουσία αμυντικού δυναμικού της Ευρώπης στην Κύπρο, τόσο μεγαλύτερα θα ενισχύεται η ασπίδα προστασίας της Κύπρου έναντι οιασδήποτε επιβουλής» τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης.

Όπως είπε, αύριο μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών θα γίνει υπογραφή από τα επιθυμούντα κράτη να προχωρήσουν στην πρώτη ταχύτητα της νέας αμυντικής ένωσης της Ευρώπης.

Παράλληλα, ο Χριστόφορος Φωκαίδης, ανέφερε, «Αυτή θα είναι κυρίως σε επίπεδο αμυντικό. Είναι αμυντική ένωση και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η πολιτική ισχύς της Ευρώπης να μεταφράζεται πλέον και μέσα από στρατιωτική ισχύ και μέσα από τη δημιουργία επιχειρησιακών συγκροτημάτων, επιχειρησιακών δυνάμεων που θα προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, θα προστατεύουν και θα ενισχύουν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών».