ΚΡΟΤΟΦΟΒΙΑ

Οι κροτίδες και τα βεγγαλικά είναι χαρακτηριστικά της περιόδου του Πάσχα και ιδιαίτερα της νύχτας της Ανάστασης. Όμως, αρκετά ζώα φοβούνται τους έντονους ήχους με αποτέλεσμα να πανικοβάλλονται, να τρέχουν φοβισμένα μέσα στο σπίτι με κίνδυνο να τραυματιστούν σε αντικείμενα και έπιπλα, ενώ άλλα κρύβονται σε κάποιο σημείο του σπιτιού αδιαφορώντας ακόμα και για το φαγητό. Τα ζώα που πάσχουν από επιληψία μπορεί να εμφανίσουν εντονότερα συμπτώματα, να απορυθμιστούν παρά τη θεραπεία τους και να παρουσιάσουν επιληπτικές κρίσεις. Αν ο τετράποδος φίλος σας παρουσιάζει τέτοια συμπεριφορά στους δυνατούς ήχους, βοηθήστε τον να νιώσει ασφάλεια αυτές τις μέρες. Κρατήστε τον σε ένα ασφαλές μέρος για να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού π.χ. σε ένα δωμάτιο του σπιτιού (όχι μπαλκόνι ή εξωτερικό χώρο). Φροντίστε ο χώρος αυτός να προσφέρει ασφάλεια και θετικά ερεθίσματα στο ζώο. Κλείστε παράθυρα, πόρτες και κουρτίνες, βάλτε χαλαρή μουσική ή τηλεόραση, τοποθετήστε κουβέρτες ή μαξιλάρια στο πάτωμα για να μην τραυματιστεί και εμπλουτίστε το χώρο με παιχνίδια και λιχουδιές. Μεταφέρετε το κατοικίδιο σας στον χώρο αυτό πριν ακόμα αρχίσουν οι κροτίδες και τα βεγγαλικά. Αποφύγετε να μαλώσετε ή να φωνάξετε του ζώου σας όταν φοβάται γιατί η φοβία του θα επιδεινωθεί.

ΦΑΓΗΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ

Μετά από μια μεγάλη περίοδο νηστείας, το φαγοπότι παίρνει σειρά. Αρκετές φορές, τα υπολείμματα του πασχαλινού τραπεζιού καταλήγουν στο πιάτου του σκύλου και χωρίς να το καταλάβουμε, βάζουμε σε μπελάδες τον τετράποδο φίλο μας. Η απότομη αλλαγή στη διατροφή προκαλέι γαστρεντερικές διαταραχές, όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα. Τα κύρια συμπτώματα που παρατηρούνται σε αυτές τις καταστάσεις είναι εμετοί και διάρροιες. Τα κόκαλα από το κρέας μπορεί να φράξουν, να τραυματίσουν ή να τρυπήσουν το στομάχι και το έντερο του ζώου, καταστάσεις επικίνδυνες για τη ζωή του. Τα σπιτικά φαγητά περιέχουν αλάτι και διάφορα μπαχαρικά που προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές που συχνά καταλήγουν σε επίσκεψη στον κτηνίατρο. Τα λίπη και οι λιπαρές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού μπορεί να είναι νόστιμες λιχουδιές για τους πιστούς μας φίλους, αλλά μπορέι να γίνουν η αιτία πρόκλησης παγκρεατίτιδας, ένα σοβαρό και επικίνδυνο νόσημα στα ζώα. Αποφύγετε τα σκαμπανεβάσματα στην διατροφή του ζώου σας και προφυλάξτε τον από τις ανθρώπινες τροφές που μπορεί να τον βλάψουν.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η σοκολάτα δεν έχει εποχή αλλά τα σοκολατένια αυγά και τα σοκολατένια κουνελάκια μπαίνουν σε κάθε σπίτι αυτές τις μέρες. Ωστόσο, η σοκολάτα έιναι τοξική για το σκύλο και τη γάτα. Φροντίστε να κρατάτε όλες τις σοκολατένιες λιχουδίες σε ντουλάπια και σημεία του σπιτιού που δεν μπορέι να φτάσει ο τετράποδος φίλος σας.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Αρκετοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα στο χωρίο. Συχνά, οι τετράποδοι φίλοι συνοδεύουν τις οικόγενεις τους. Ωστόσο, η φύση κρύβει κάποιους κινδύνους για τα ζώα. Λουλούδια, φυτά και έντομα μπορεί να προσκαλέσουν αλλεργία ή αλλεργικό σοκ στο κατοικίδιο σας. Τα φίδια ξυπνάνε από τη χειμερία νάρκη, πεινασμένα και με γεμάτες τις αποθήκες τους δηλητήριο. Προσοχή όταν πηγαίνετε βόλτα στους αγρούς. Επίσης, αυτή τη περίοδο, δραστηριοποιούνται και τα εξωπαράσιτα (τσιμπούρια, ψυλλοι) και είναι σημαντικό να δοθεί η κατάλληλη αντιπαρασιτική αγωγή (κολάρο, αμπούλα, χάπι) στο ζώο πριν την εξόρμηση του στην εξοχή. Μη ξεχνάτε ότι τα εξωπαράσιτα μεταδίδουν ασθένειες στα ζώα οπότε η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Εξίσου σημαντικό κίνδυνο διατρέχουν τα ζώα που θα έρθουν σε επαφή με τις κάμπιες των πεύκων (μαρτούθκια), οι οποίες φέρουν εξωτερικά του σώματος τους μια ουσία η οποία είναι τοξική για τα ζώα. Τα κατοικίδια συνήθως μυρίζονται ή γλείφουν τις κάμπιες από περιέργεια με αποτέλεσμα να δημιουργείται νέκρωση και ακολούθως πτώση της γλώσσας του ζώου ή αλλεργία στο δέρμα. Αποφύγετε σημεία με πευκοβλάστηση ή όπου έχετε παρατηρήσει δραστηριότητα από κάμπιες. Πότε μην πατάτε τις κάμπιες γιατί υπάρχει κίνδυνος διασποράς της τοξίνης με τα παπούτσια σας. Προμηθευτείτε , από τον κτηνίατρο σας, ένα κουτί πρώτων βοηθειών για το κατοικίδιο σας και φροντίστε να το έχετε πάντα μαζί σας.

ΔΩΡΑ

Παλαιότερα, κάποιοι συνήθιζαν να παίρνουν κοτοπουλάκι ή κουνελάκι ως πασχαλινό δώρο στο βαφτιστήρι τους για καλή τύχη. Αν και αυτό το έθιμο τείνει να φθείνει στις μέρες μας και να αντικαθίσταται με αντίστοιχα σοκολατένια, σε κάποιες περιοχές διατηρείται. Ωστόσο. τα ζώα δεν είναι δώρα! Τα ζώα χρειάζονται φροντίδα, χρόνο και αφοσίωση. Ένα παιδί δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της φροντίδας του κατοικιδίου και αρκετοί γονείς δεν μπορούν να εντάξουν τη φροντίδα ενός απρόσμενου κατοικιδίου στο ήδη φορτωμένο ημερήσιο πρόγραμμα τους. Έτσι, το ζώο δεν τυγχάνει της κατάλληλης φροντιδας με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να νοσήσει και να πεθάνει από αμέλεια. Αυτό το Πάσχα θυμηθείτε: Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια!

Επιμέλεια άρθρου

Δήμητρα Σωφρονίου

Κτηνίατρος DVM