Την ώρα, που η πολιτική αστάθεια στα κατεχόμενα βρίσκεται στο ζενίθ μετά και τις πρόσφατες παράνομες εκλογές και την αδυναμία σχηματισμού λεγόμενης "κυβέρνησης", τα τ/κ κόμματα περιμένουν από τον πρόεδρο του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερτάρ Ντενκτάς να αποφασίσει εάν θα συμπαραταχθεί με τον φίλα προσκείμενο στην Τουρκία νικητή των παράνομων εκλογών Χουσείν Οζκιουρκιούν (ΚΕΕ) και το κόμμα των εποίκων ή αν θα επιλέξει να ενταχθεί σε έναν ευρύτερο συνασπισμό με συντελεστές το μετριοπαθές ΤΡΚ του Τουφάν Ερχιουρμάν, το Κόμμα του Λαού του πρώην διαπραγματευτή της Τ/κ πλευράς Κουρτρέτ Όζερσαι και το TDP του Τζεμάλ Οζγιγίτ, από το οποίο προέρχεται και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με Τ/κ αναλυτές, τα κόμματα στα κατεχόμενα θα πρέπει να βιαστούν για το σχηματισμό λεγόμενης "κυβέρνησης" καθώς δεν απομένουν πολλές ημέρες μέχρι να αναγκαστεί ο Μουσταφά Ακιντζί να προκηρύξει νέες "εκλογές" λόγω αδιεξόδου.

Στην περίπτωση σχηματισμού λεγόμενης "κυβέρνησης", η οποία θα απαρτίζεται από τα κόμματα της δεξιάς, που προκρίνουν ενίσχυση των δεσμών των κατεχομένων με την Τουρκία, τότε τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η ομοσπονδιακή λύση. Σε περίπτωση, όμως, ενός ευρύτερου συνασπισμού του ΤΡΚ, του Κόμματος του Λαού, του TDP και του Δημοκρατικού Κόμματος τότε στην εξουσία παραμένουν οι μετριοπαθείς δυνάμεις και ο μόνος, ο οποίος θα διαφωνεί με τη βάση λύσης του κυπριακού θα είναι ο Σερτάρ Ντεκτάς. Ακολουθώντας τα βήματα του πατρός, με ελαφρές παρεκκλίσεις ενίοτε, επιδιώκει την αναγνώριση του ψευδοκράτους, αλλά ταυτόχρονα επιθυμεί μείωση της εξάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία [σε συνέντευξη του σε ε/κ μέσο (Reporter) ημερομηνίας 06/03/2016 είχε χαρακτηρίσει μεγάλο λάθος την αυξανόμενη εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία].

Το κυπριακό βρίσκεται μέσα σε αυτή τη δίνη καθώς στην περίπτωση σχηματισμού παράνομης "κυβέρνησης", που θα διαφωνεί με την ομοσπονδία, τότε οι πιέσεις πάνω στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα είναι ακόμη πιο έντονες, καθώς, οι εν λόγω δυνάμεις θα επιχειρούν σαμποτάρισμα των προσπαθειών του Τ/κ ηγέτη και των δυνάμεων που διαφωνούν με τη διχοτόμηση.

Αναλυτές αναφέρουν, ωστόσο, ότι πέραν του σαμποτάζ, μια "κυβέρνηση" της δεξιάς δεν θα μπορεί να θέσει πρακτικά εμπόδια στον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είναι ο διαπραγματευτής της Τ/κ πλευράς, αλλά μπορεί να καλλιεργεί το έδαφος για ανατίναξη της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού. Πάντως, και οι Τ/κ αναλυτές εκφράζουν τη θέση ότι από την Τουρκία εξαρτάται η στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της τ/κ δεξιάς.

Του Θανάση Αθανασίου