Στην Κυπριακή ΑΟΖ μπήκε χθες βράδυ το Γεωτρύπανο «Σάιπεμ 12.000» για λογαριασμό της Ιταλικής ΕΝΙ, το οποίο ετοιμάζεται για την γεώτρηση στο τεμάχιο 6 και στον στόχο Καλυψώ.

Η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα και αρχές Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου ενώ οι διεργασίες της κάθε γεώτρησης που θα πραγματοποιηθεί από το εν λόγω γεωτρύπανο αναμένεται ότι θα διαρκέσουν περίπου 36 μέρες.

Την ίδια ώρα η  Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. Στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα ανοικτά της Ιταλίας πλέει και το τουρκικό γεωτρύπανο, Deep Sea Metro II, με τελικό προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Εξάλλου η Τουρκία εξέδωσε νέες Navtex, με τις οποίες δεσμεύει τρεις περιοχές στο Αιγαίο, για σχεδόν όλο το 2018, εξάλλου προανήγγειλε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου στα δυτικά της Λέσβου, σήμερα και αύριο.

Καλωσορίζει το Saipem ο Υπουργός Ενέργειας 

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης καλωσορίζει το Saipem στην κυπριακή ΑΟΖ και εύχεται στις εταιρείες ENI και TOTAL καλή επιτυχία.

"Saipem 12K, καλωσόρισες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η «Καλυψώ» σε περιμένει... Καλές επιτυχίες ENI και TOTAL" έγραψε ο κ. Λακκοτρύπης.