Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για να διευκολύνει τις επιχειρηματικές και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του στο Συνέδριο «Φορολογικές εξελίξεις: Ρωσία – Κύπρος και Παγκόσμιες φορολογικές τάσεις», που διοργάνωσε η εταιρεία Ernst and Young σε συνεργασία με τον CIBA, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας ότι στόχος της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων αυτών, σημειώνοντας ως ορόσημο την επίσκεψη του στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Φεβρουάριο του 2015.

«Ελπίζω ότι μετά την πρόσκληση που έχω απευθύνει η επίσκεψη μου θα ανταποδοθεί σε υψηλότερο επίπεδο ώστε να εξετάσουμε νέους τομείς αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη για την ψήφο εμπιστοσύνης που επέδειξε ο ρωσικός λαός και ιδιαίτερα η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα που διαμένει στο νησί προς την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία μετά το Eurogroup τον Μάρτιο του 2013.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι τώρα μια εκ των πλέον γρήγορα αναπτυσσόμενων οικονομικών στην ΕΕ και υπογράμμισε τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους Οίκους Αξιολόγησης, επισημαίνοντας παράλληλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εξάλλου στον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας για θέματα οικονομίας στη βάση της κοινής διακυβερνητικής επιτροπής για οικονομική συνεργασία.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των κρατικών Αρχών Κύπρου και Ρωσίας για αναβολή της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου τροποποίησης του Άρθρου 13 της Σύμβασης για Διπλή Φορολογία σε σχέση με φόρους εισοδήματος και κεφαλαίων μέχρι την εισαγωγή παρόμοιων προνοιών στις διμερείς Συμβάσεις για Διπλή Φορολογία της Ρωσίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.