Του Θανάση Αθανασίου 

Εβδομάδα διεργασιών στη σκιά του ναυαγίου της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανα της Ελβετίας. Συνέρχεται εκ νέου αύριο και την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο για κατάθεση προτάσεων από τους Αρχηγούς και συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων ενώ η συνεδρία της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος φθάνει αύριο στην Κύπρο για συντονισμό των επόμενων βημάτων.

Στο μεταξύ, στην Κύπρο αναμένεται αύριο για επαφές και η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας. Μια επίσκεψη με δυνατούς συμβολισμούς που επαναβεβαιώνουν την ισχυρή στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της γαλλικής ΤΟΤΑΛ, στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Γαλλίδα Υπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στις γαλλικές φρεγάτες που σταθμευουν στην Κύπρο.

Επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσει, πάντως, ο διαπραγμετευτής της Ε/κ πλευράς Αντρέας Μαυρογιάννης, στο πλαίσιο των οποίων θα τεθούν όλες οι εξελίξεις περιλαμβανομένων των τουρκικών προκλήσεων ενώ Άιντα και Σπέχαρ θα ενημερώσουν την Τρίτη το Συμβούλιο Ασφαλείας για το κυπριακό.