Του Μάριου Παπαηλία

Πολιτικό ατόπημα, γλωσσικό ολίσθημα ή μια προσπάθεια να αναδειχθεί η τουρκική αντίφαση για δήθεν προστασία των συμφερόντων των Τ/κ στην κυπριακή ΑΟΖ. Όποιο και από τρία αν ισχύ, ένα παραμένει σίγουρο. Ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος διατύπωσε τη θέση του σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις είναι προβληματικός, προκαλεί ανησυχία και σωρεία ερωτημάτων.

Μια αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, που σχολίαζε τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ εκλογικών επιτελείων και κομμάτων, χαρακτηρίζοντας την ατόπημα αλλά και επικίνδυνη θέση. Θεωρούν πως διχοτομεί την Κυπριακή ΑΟΖ και διατυπώνουν το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει θέμα αλλαγής πλεύσης από την Ομοσπονδία στα δύο χωριστά κράτη.

Τα κόμματα που στηρίζουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο θεωρούν την συγκεκριμένη τοποθέτηση απολύτως λανθασμένη.

Η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι απόλυτο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας.

Με τέτοιες προσεγγίσεις το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού δεν μπορεί να είναι ευοίωνο, αναφέρει το εκλογικό επιτελείο του Χρήστου Χρήστου.

Στις επικρίσεις των εκλογικών επιτελείων απαντά τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΔΗΣΥ, τις οποίες αποδίδουν σε προεκλογικές σκοπιμότητες τονίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία διασφαλίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.