Ξεκίνησε σήμερα τις σεισμικές έρευνες το Barbaros στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου όπου η Άγκυρα εξέδωσε νέα παράνομη ναυτική οδηγία.

Με βάση τις συντεταγμένες της νέας τουρκικής NAVTEX, που εξεδόθη από τον σταθμό της Αττάλειας, η Άγκυρα με την συνδρομή του γνωστού ερευνητικού-σεισμογραφικού σκάφους Barbaros, θα προχωρήσει στη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών, νοτιανατολικά της Κύπρου, μεταξύ της κατεχόμενης Καρπασίας και του Αποστόλου Ανδρέα και του Κόλπου της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Πρόκειται, για περιοχή που δεν περιλαμβάνει ερευνητικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και βρίσκεται εκτός των περιοχών, στις οποίες σύντομα η Κυπριακή Δημοκρατία θα ξεκινήσει τις δικές της σεισμογραφικές έρευνες.

Οι έρευνες, σύμφωνα με την παράνομη ναυτική οδηγία, ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 30 του ερχόμενου Ιουνίου, ενώ το Barbaros, κατά τη διάρκεια της μέρας βρισκόταν δεμένο στο τουρκικό λιμάνι της Σινίφκης, απέναντι από τις βόρειες ακτές της Κύπρου.

Τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας

Στην χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έθεσε στο τραπέζι το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο τ/κ ηγέτης,  Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε χθες σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ότι στην αρχή της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε να αναφερθεί στο θέμα της Navtex που εξέδωσε η Τουρκία και μετέφερε τις ανησυχίες του, λέγοντας ότι αυτή η κίνηση δεν συνάδει με την καλή θέληση και δεν συμβάλλει στο να δημιουργηθεί θετική ατμόσφαιρα.

Απάντησε, είπε, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ο λόγος που εκδόθηκε αυτή η Navtex λέγοντας ότι πηγάζει από τη θέληση της ε/κ πλευράς με επιμονή και πείσμα να προχωρήσει μονομερώς στις έρευνες για το φυσικό αέριο «όπου ξεκάθαρα και σαφώς έχουμε κι εμείς μερίδιο».