Λίγο πριν την άφιξη του στην Κύπρο, μηνύματα προς την Άλγυρα στέλνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς υποδεικνύοντας πως δεν μπορεί ο κλέφτης να παριστάνει τον σερίφη στην περιοχή.

«Υπάρχουν και πολεμικά πλοία της Γαλλίας στην περιοχή που υπενθυμίζουν στον τουρκικό παράγοντας ότι δεν μπορεί να παριστάνει ο κλέφτης τον σερίφη», δήλωσε ο Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξη του στην euractiv ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ζήτησε από την ΕΕ να έχει ξεκάθαρες θέσεις γύρω από τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

«Η ΕΕ πρέπει να καταστήσει περισσότερη σαφή τη θέση, την οποία δεν την λέει με καθαρότητα όταν μιλά με την Τουρκία, ότι δεν μπορεί τμήματα του εδάφους της και αυτό είναι η Κύπρος να είναι υπό κατοχής τρίτης χώρας και αυτή η χώρα να έχει δικαιώματα επέμβασης σε κράτος μέλος της ΕΕ», ξεκαθάρισε ο κ. Κοτζιάς.

Ταυτόχρονα ανέδειξε την οξυδέρκεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κάνοντας μάλιστα λόγο πως η ποιότητα του βρίσκεται σε αναντιστοιχία με άλλους που εκπροσωπούν σε διαφορετικά επίπεδα τον ΟΗΕ, αφήνοντας αιχμές για τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

«Θα έλεγα ότι είναι σε δυσαρμονία η ποιότητα του με τις δυνατότητες που επέδειξε στη προετοιμασία ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Θα έλεγα ότι οι προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν σαφείς. Νομίζω αυτό ήταν καταλυτικό», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Σκιές όμως άφησε γύρω από τις προθέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με αφορμή και τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το θέμα ίσης διαχείρισης μεταξύ των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο, σε σχέση με του Έλληνες απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως προς το κατά πόσο το brexit μπορεί να επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Κάποιοι δοκιμάζουν στα αιτήματα των Τούρκων τις δυνατότητες επιτυχίας ή αποτυχίας αναλόγων δικών τους αιτημάτων», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Ενώ υπέδειξε ότι οι τ/κ θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχασαν πολύ περισσότερα από την παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού στην Κύπρο, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι η τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας αποτελεί μεγάλο εργαλείο για την ανάπτυξη μεταξώ των δύο μερών και όπως αυτό μπορεί να γίνει ένας μοχλός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σωστό τρόπο για την καλύτερη ανάπτυξη και απόκριση στο κυπριακό.

Της Νικόλ Κουνναφή