Πρόκειται για μια ανακάλυψη που παρόμοιά της δεν υπάρχει.Έχουν περάσει 110 εκατομμύρια χρόνια από την εποχή του αλλά ο νοθόσαυρος (nodosaur) έκανε ένα ασύλληπτο δώρο στους αρχαιολόγους.

Το απολίθωμά του είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό έχουμε δει καθώς είναι πάρα πολύ καλά διατηρημένο που μοιάζει με... άγαλμα. Μάλιστα παρουσιάστηκε στο μουσείο παλαιοντολογίας του Καναδά, το Royal Tyrrell

«Όταν βρίσκουμε απολιθώματα δεινοσαύρων έχουμε μόνο έναν σκελετό, τα οστά του. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και λίγο τη φαντασία μας για να σκεφτούμε πως μοιάζει» ανέφερε ο ερευνητής Caleb Brown και πρόσθεσε:

Σε αυτή την περίπτωση όμως σταθήκαμε πάρα πολύ τυχεροί. Δεν είχαμε μόνο τα οστά. Είχαμε ολόκληρη την "πανοπλία", το δέρμα


Ο συγκεκριμένος νοθόσαυρος μάλλον έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να πιει νερό από το ποτάμι όταν παρασύρθηκε από το ρέμα. Το πιο πιθανό σενάριο αναφέρει ότικατέληξε στη θάλασσα και βούλιαξε στο βυθό, όπου εκατομμύρια χρόνια αργότερα στο σημείο εκείνο δημιουργήθηκε ένα ορυχείο.

Στον βυθό, τα άλατα και άλλα ιχνοστοιχεία εισχώρησαν στο σώμα του διασφαλίζοντας ότι ο νεκρός δεινόσαυρος θα διατηρήσει τη μορφή του στους αιώνες.

«Ο νοθόσαυρος αποτελεί ένα παράθυρο στο παρελθόν. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε να μάθουμε μελετώντας αυτό το απολίθωμα» υπογράμμισε ο Caleb Brown, στον Guardian.


Πηγή: cnn.gr