Της Νατάσας Χριστοφόρου

Στη δίνη της σφοδρής διαμάχης που μαίνεται, εδώ και χρόνια, μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών με αφορμή τις αποκαλύψεις του πολυεκατομμυριούχου Bill Browder κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται η Κύπρος. Κι όλα αυτά δέκα ημέρες πριν επισκεφθεί τη Μόσχα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι ρωσικές αρχές, που καταδιώκουν τον Μπράουντερ,

ζήτησαν από την Κύπρο έγγραφα για υπόθεση που αφορά σε αγορά μετοχών της εταιρείας GAZPROM. Κάποια έγγραφα δόθηκαν, ωστόσο, ο μεγαλοεπενδυτής προσέφυγε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και μπλόκαρε την διαδικασία διεκδικώντας, μάλιστα, αποζημιώσεις από την κυπριακή Δημοκρατία που ξεπερνούν τα 2 εκ. Ευρώ

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυψε την οργή του,  αναφέροντας σε ανακοίνωση ότι  τέτοιες ενέργειες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη φύση των διμερών σχέσων Μόσχας και Λευκωσίας. Ανακοίνωση που θορύβησε την κυβέρνηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να διευθετεί  για  την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με το Ρώσο Πρέσβη, που δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα. 

Καθησυχαστικός ήταν, πάντως, ο Υπουργός δικαιοσύνης, από το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται.

Πίσω από αυτή την  ιστορία, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, κρύβονται περίεργοι θάνατοι για τους οποίους ο Μπράουτερ, κατηγορεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο  Bill Browder, που αυτοπροσδιορίζεται ως ο νούμερο ένα εχθρός του Πούτιν, είναι διοκτήτης του επενδυτικού ταμείου  Hermitage και ήταν ο πιο μεγάλος ξένος επενδυτής στη Ρωσία .

O Μπράουντερ υποστηρίζει ότι ο δικηγόρος του  Σεργκέι Μαγκνίτσκυ,ο οποίος αποκάλυψε  σκάνδαλο διαφθοράς που εμπλέκει το Κρεμλίνο, δολοφονήθηκε στις ρωσικές φυλακές. Ο θάνατός του, οδήγησε τον Μπράουντερ ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, που επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία.

Υπό περίεργες συνθήκες, πάντως, έχασε τη ζωή του και ο δικηγόρος της οικογένειας Μαγκνίτσκι  που έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας όπως και ένας συνεργάτης του Μπραουτερ, ο οποίος πέθανε λίγο πριν καταθέσει.