Στην  Ελβετίακαι την Γενεύη είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στις 11.45 ώρα Ελβετίας (12.45 ώρα Κύπρου) έφτασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη Γενεύ, έχοντας στις αποσκευές του θέληση αλλά και ελπίδα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και στη μνήμη του το ναυάγιο στο Mont Pelerin.

«Πάμε καλά προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι στη Γενεύη» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εν πτήσει καθοδόν προς τη Γενεύη, αρκεί όπως είπε να υπάρξει βούληση και από πλευράς Τουρκίας.

 Τα πράγματα μόνο εύκολα δεν θα είναι για την Ε/Κ πλευρά, καθώς όπως φάνηκε και μέσα από τις τοποθετήσεις των προηγούμενων ημερών, η άλλη πλευρά δύσκολα θα κάνει πίσω, χωρίς όμως κανένας να μπορεί να προεξοφλήσει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

 Ο ΠτΔ δεν είναι μόνος

Στη Γενεύη μεταφέρεται η πολιτική ηγεσία της Κύπρου καθώς πέραν από το ΕΛΑΜ όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα θα συνοδεύσουν τον ΠτΔ στην Ελβετία.

Πέρας από τα κόμματα τον ΠτΔ θα συνοδεύσουν  ο διαπραγματευτής κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή , Κύπρος Χρυσοστομίδης, Πόλυς Πολυβίου, Παναγιώτης Δημητρίου, Νίκος Κλεάνθους, Τουμάζος Τσιελεπής, Μάριος Ηλιάδης, ομάδα τεχνοκρατών, καθώς επίσης και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου».

Προστίθεται ότι «στην κυπριακή αποστολή θα συμμετέχουν Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο πλευρό του Προέδρου και ο λαός με την ελπίδα για θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Ε/Κ πλευράς.

Πάτησε Γενεύη ο Ακιντζί

Στις 14.30 ώρα Ελβετίας (15.30 ώρα Κύπρου) έφτασε στην Γενεύη ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μαζί με την 25μελή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει και τους Τ/Κ δημοσιογράφους.

Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία που προσδίδει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και της αποτελεσματικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Για την συμμετοχή ή όχι του Ταγίπ Ερντογάν στη Γενεύη ανέφερε ότι είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει ν` αποφασίσει η Τουρκία.

Καθορίζουν την ημερήσια διάταξη

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στη Γενεύη διαδικαστικού χαρακτήρα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Θα καθορίσουν την ημερησία διάταξη στη βάση του καταλόγου που θα ετοιμάσουν οι διαπραγματευτές για τις διαφωνίες.

Δεν είναι το τέλος του δρόμου

Η Γενεύη δεν θα είναι τα τέλος του δρόμου ανεξάρτητος αποτελέσματος, αλλά σίγουρα θα φανεί η βούληση της Τουρκίας, καθώς αν όλα κυλήσουν ομαλά στις 12 Ιανουαρίου, θα βρεθεί προ των ευθυνών της και εκεί θα φανούν οι πραγματικές της προθέσεις.