Υπό πενθήμερη κράτηση τέθηκε χθες γυναίκα και γιατρός στην Κύπρο για έκτρωση που είχε κάνει η ίδια χωρίς ο σύντροφος της να γνωρίζει ότι προέβηκε στη διακοπή της κύησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Πολίτη", η γυναίκα ήταν άνεργη και δεν είχε δικό της σπίτι με τον σύντροφο της ενώ έχει ακόμη ένα παιδί.

Ο λόγος που οδηγήθηκε ο γιατρός ο οποίος έκανε την έκτρωση και η γυναίκα ενώπιον δικαστηρίου ήταν ότι ο σύντροφος της δεν γνώριζε για την έκτρωση. Μάλιστα, όταν το έμαθε είχε πάει στην ιδιωτική κλινική προκαλώντας ζημιές.

Η έκτρωση, έγινε κατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα της εγκυμοσύνης και τη γυναίκα είχε συνοδεύσει στην κλινική η μητέρα του συντρόφου της.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα και ο γιατρός ξεκινούν από «συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος» και φτάνουν μέχρι «προμήθεια φαρμάκων ή οργάνων ή άσκηση βίας οποιουδήποτε είδους με σκοπό την άμβλωση…».

Η νομοθεσία

Η νομοθεσία απαγορεύει την έκτρωση σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης, εκτός και εάν συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: 

  • Όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, 
  • όταν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της εγκυμονούσας και του παιδιού 
  • και όταν το παιδί κινδυνεύει να γεννηθεί με φυσικές και ψυχικές ανωμαλίες που θα το καθιστούν σοβαρά ανάπηρο.


Τα ερωτήματα

Πάντως, το θέμα δεν άφησε ασχολίαστο, η σύμβουλος του κράτους για την πρώτη Εθνική Στρατηγική για Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης των Παιδιών, Αναστασία Παπαδοπούλου, αναρτώντας τα ερωτήματα που προκύπτουν πίσω από τέτοια απόφαση. 


anastasiaektrosi.JPG