Φωτιές στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο άναψε η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό, η οποία δεν διαφοροποιείται από το προσχέδιο που είχε κυκλοφορήσει τις προηγούμενες μέρες.

Του Μάριου Παπαηλία


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν και χρησιμοποιούν διαφορετικά επιχειρήματα για να τεκμηριώσουν την κριτική τους, επικρίνουν με έντονο τρόπο την πολιτική γραμμή που ακολούθησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο κρίσιμο δεκαήμερο στο Κραν Μοντάνα.

Είναι προφανές, τα όσα ο Γενικός Γραμματέας καταγράφει και σημειώνει, συγκρούονται με το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη, για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά", σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

"Δεν θεωρώ πως ο οποιοσδήποτε στην Κύπρο θα μπορούσε να δεχτεί λύση του Κυπριακού με τη συνέχιση των εγγυήσεων και την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων", υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας στρέφονται και τα εκλογικά επιτελεία του Νικόλα Παπαδόιπουλου και Γιώργου Λιλλήκα, θεωρώντας πως στο Κραν Μοντάνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε προβεί σε σοβαρές υποχωρήσεις.

"Ο κ. Αναστασιάδης, εν γνώσει του και εξ υπαιτιότητας των χειρισμών του και των υποχωρήσεών του, έφερε το Κυπριακό στη χειρότερη θέση από ποτέ" υποστηρίζει το ΔΗΚΟ. 

"Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα αποδεικνύει πως ούτε σε λύση φτάσαμε, ούτε η Τουρκία έχει εκτεθεί για την αδιαλλαξία της", δηλώνει η ΕΔΕΚ.

"Αποδεικνύει μια τρανταχτή απόδειξη για την αποτυχία της πολιτικής Αναστασιάδη και των συγκυβερνώντων στο Κυπριακό, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ" σημειώνει το Κίνημα Αλληλεγγύη.

"Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ΓΓ δεν επιρρίπτει καμία ευθύνη ούτε άμεσα ούτε έμμεσα στην Τουρκία και σε αυτό ουσιαστικά απέτυχε ο κ. Αναστασιάδης" δηλώνει ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλίκας.

"Το ΕΛΑΜ καλεί την κυβέρνηση να κάνει δημόσια παραδοχή ότι ΑΠΕΤΥΧΕ" αναφέρει το ΕΛΑΜ.

Στις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης απάντησε με γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας σε γραπτή του δήλωση: "Το περιεχόμενο των ανακοινώσεων για την έκθεση, όχι μόνο είναι αντικρουόμενο, αλλά αποδεικνύει δυστυχώς, πέραν πάσης αμφιβολίας, την επιλογή κάποιων, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών, να χρησιμοποιήσουν την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για να ασκήσουν κριτική στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων, και αγνοώντας τους ενδεχόμενους κινδύνους μέσα από τέτοιες προσεγγίσεις. "