Μηνύματα, με επίκεντρο το κυπριακό, έστειλαν τα πολιτικά κόμματα, με αφορμή την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας.

Μονόδρομος ο διάλογος για μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους της κυπριακής δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, λέει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, να πάρουμε τα μαθήματα της ιστορίας ότι άλλο το ευκταίο και άλλο το εφικτό διαμηνύει το ΑΚΕΛ, με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να τονίζουν την ανάγκη συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μηνύματα με αποδέχτες τόσο τον πρόεδρο της δημοκρατίας, όσο και αλλήλους, έστειλαν όλα τα πολιτικά κόμματα τα πολιτικά με αφορμή την 56η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας.

Φυσικά, στο επίκεντρό τους το κυπριακό, με τον πρόεδρο του δημοκρατικού συναγερμού να χαρακτηρίζει ως μονόδρομο το διάλογο για μετεξέλιξη σε ομόσπονδο κράτος.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι «Ο πρόεδρος της δημοκρατίας υπερασπίζεται καθημερινά την κυπριακή δημοκρατία και θέλει να την απαλλάξει από την τουρκική κατοχή, τα τουρκικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις. Αυτό θα το κατορθώσουμε μόνο μέσα από το διάλογο με την μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους της κυπριακής δημοκρατίας, σε ένα ομοσπονδιακό κράτος».

Σοβαρότητα και υπευθυνότητα συστήνει το ΑΚΕΛ

Το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η πραγματική τιμή στην κυπριακή ανεξαρτησίας είναι η αποτίναξη της κατοχής και της καταστροφικής διχοτόμησης. Είναι η απελευθέρωση της Κύπρου και η επανένωση της πατρίδας και του λαού. Για να γίνει τούτο χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σωστή εκτίμηση των γεγονότων και να πάρουμε μαθήματα της ιστορίας μας ότι άλλο είναι το ευκταίο και άλλο το εφικτό».

Δηλώσεις κομμάτων

Την ανάγκη συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαφύλαξης της κυριαρχίας της, υπερτονίζουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας  Παπαδόπουλος είπε ότι: «Οφείλουμε να τιμήσουμε και την ίδια την κυπριακή δημοκρατία, ιδιαίτερα σήμερα που κάποιοι επιδιώκουν να την καταργήσουν. Και είναι η σειρά μας να διαφυλάξουμε τη συνέχιση της κυπριακής δημοκρατίας για να μπορούμε να διεκδικούμε τα δίκαια μας».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ζήτησε όπως παραμείνουμε «Μακριά από πατριωτισμούς, αναχρονιστικές διατάξεις που να μην επιτρέπουν στο μέλλον να ζήσουμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε: «Λυπούμαι γιατί βρισκόμαστε στη θέση να απαιτούμε να διαφυλάξουμε την κυπριακή δημοκρατία, δεν θα έπρεπε να συζητείται στο τραπέζι των συνομιλιών τέτοιο θέμα».

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Οικολόγων, Στέλιος Ζαχαρίου δήλωσε ότι: «Η κυπριακή δημοκρατία είναι το λιμάνι μας, η ασπίδα και το πρώτο και τελευταίο οχυρό μας. Ζήτω η Κύπρος που αξίζει να τη σεβόμαστε και να την αγαπούμε περισσότερο».

Ο αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος είπε ότι: «Αναμένουμε από τον πρόεδρο της δημοκρατίας να συμπεριφερθεί στο εθνικό συμβούλιο ως σώμα συμβουλευτικό και όχι ως απλός μηχανισμός ενημέρωσης».

Δήλωση Αρχιεπισκόπου

Μηνύματα διαφύλαξης της κυπριακής δημοκρατίας και εσωτερικής ενότητας έστειλε ο προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ ανέφερε ότι: «Τη δημοκρατία μας πρέπει να τη φυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού γιατί είναι η δύναμή μας. Την εθνική μας φρουρά πρέπει να την αναβαθμίζουμε συνεχώς και η πολιτική μας ηγεσία πρέπει να έχει στόχους μέσα σε πλαίσια ομόνοιας να διεκδικούν με θάρρος τους στόχους αυτούς».