Αρκετές ήταν η φορές που η Europol μέσω της επίσημης σελίδας της καλούσε τον κόσμο να βοηθήσει στον εντοπισμό της εδώ και επτά χρόνια καταζητούμενης Έφης Ηροδότου.

Η Ηροδότου, στις 27 Δεκεμβρίου 2007, σε κατάσταση μέθης, παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη των φώτων τροχαίας, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό, του 17χρονου Αιμίλιου Ιωάννου.

Μια υπόθεση που ακόμη και σήμερα,  παραμένει ανοιχτή πληγή για την οικογένεια του άτυχου νεαρού, η οποία περιμένει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο Γολγοθάς για την οικογένεια του Αιμίλιου, ξεκίνησε, δυο μέρες μετά τα Χριστούγεννα, 27 Δεκεμβρίου του 2007,όταν στις πέντε το πρωί ξύπνησαν από ένα τηλεφώνημα. 

Στην άλλη άκρη της γραμμής, ένα μέλος της Αστυνομίας, τους ενημέρωσε ότι ο Αιμίλιος, είχε κτυπήσει με τη μηχανή και ήταν στο νοσοκομείο.

«Η σύζυγός μου είπε αμέσως ότι ο Αιμίλιος σκοτώθηκε. Δεν ξέρω πώς το κατάλαβε, ίσως από διαίσθηση, ίσως από τον τόνο της φωνής του αστυνομικού», είχε δηλώσει με λυγμό ο κ. Ιωάννου, τον Απρίλιο του 2015, σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο πρώτος που έφθασε στο νοσοκομείο ήταν ο μεγάλος γιος της οικογένειας Ιωάννου, ο οποίος τηλεφώνησε στους γονείς του που βρίσκονταν καθοδόν, και τους ενημέρωσε ότι ο Αιμίλιος «χάθηκε». Στο νοσοκομείο ήρθαν αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερο φόβο κάθε γονιού.

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει, ο πατέρας του Αιμίλιου, στην εκπομπή του MegaOne «ΓιαΣένα», κανείς δεν τους ενημέρωσε για τις συνθήκες που έγινε το τροχαίο, αντιθέτως, από τις ειδήσεις, πληροφορήθηκαν πως η Έφη Ηροδότου, εγκατάλειψε τη σκηνή. Πως παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη και πως το ποσοστό αλκοόλης που βρέθηκε στο αίμα της ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, με βάση τον έλεγχο αλκοτέστ που της έγινε και πως υπήρχε αυτόπτης μάρτυρας.

Τον Νοέμβριο του 2008 άρχισε η δικαστική διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουλίου του 2009, ημέρα γενεθλίων του Αιμίλιου.

Λίγες μέρες πριν και συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου του 2009, η οικογένεια του Αιμίλιου, έλαβε έκπληκτη μια επιστολή που τούς καλούσε να καταβάλουν αποζημίωση στην κατηγορούμενη για σωματική βλάβη και για τις ζημιές που υπέστη το αυτοκίνητό της.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η κατηγορούμενη απαλλάχθηκε από τις τρεις κατηγορίες, ενώ παράλληλα, αθωώθηκε για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και την πρόκληση του δυστυχήματος.

Βρέθηκε ένοχη μόνο για την κατηγορία εγκατάλειψης της σκηνής του δυστυχήματος, με ποινή δυο μήνες φυλάκισης με αναστολή, καθώς και 3 χρόνια στέρησης της άδειας οδήγησης, ενώ έπρεπε να καταβάλει το ποσό των €120 για έξοδα δικαστηρίου.

Η οικογένεια του Αιμίλιου, πήρε στα χέρια της την απόφαση καθώς, δεν ήταν ευχαριστημένη με την εξέλιξη της υπόθεσης.

Μελετώντας την προσεχτικά, διαπιστώσαν ότι το δικαστήριο έλαβε μια κατάθεση ως κοινό παραδεκτό στοιχείο από την Κατηγορούσα Αρχή και την Υπεράσπιση, η οποία κατάρριπτε την κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα.

Τότε αποτάθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα, προέβησαν σε καΚαταγγελία της Δημόσιας Κατήγορου, ενώ παράλληλα, ζήτησαν αποκρυπτογράφηση των πρακτικών της δίκης.

Μάλιστα, σε συνάντηση που είχαν με τον Αρχηγό Αστυνομίας κ. Παπαγεωργίου, ο ίδιος τους ανέφερε, ότι κάτι άσχημο έγινε σε αυτή την υπόθεση.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, παρενέβησαν  τόσο η Γενική Εισαγγελία όσο και η Τροχαία, αφού με βάση την απόφαση,  απορριπτόταν η νομιμότητα της διαδικασίας του αλκοτέστ.

Ελέγχοντας τα πρακτικά της δίκης ανακαλύπτουν ότι η Κατηγορούσα Αρχή δεν προσκόμισε το πιστοποιητικό έγκρισης της μηχανής αλκοτέστ, παρά τις τρεις ευκαιρίες που της δόθηκαν.

Παρουσίασε μόνο μια απόφαση γενικής φύσεως, η οποία δεν αναφερόταν στο συγκεκριμένο αύξοντα αριθμό μηχανής.

Μετά από την εξέλιξη αυτή ο Γενικός Εισαγγελέας, άσκησε έφεση, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε, ο αρχηγός της Αστυνομίας άρχισε τη διεξαγωγή έρευνας εναντίον όσων αστυνομικών είχαν εμπλοκή στην υπόθεση.

Με βάση την απόφαση της έφεσης, στις 3 Μαρτίου 2011, το δικαστήριο εντόπισε παραποιημένα στοιχεία.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2011, είχε προηγηθεί, η σύλληψη της Δημόσιας Κατηγόρου και δυο δικηγόρων για σωρεία σοβαρών αδικημάτων, μεταξύ αυτών πλαστογραφία, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, κατάχρηση εξουσίας, συμβιβασμός κακουργήματος και δεκασμός δημοσίου λειτουργού.

Στην πορεία, η Εισαγγελία αποφάσισε να αναστείλει τις κατηγορίες εναντίον της Δημόσιας Κατήγορου, ενώ η ίδια αποχώρησε από την Υπηρεσία.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης αθωώθηκε από τις κατηγορίες που τον αφορούσαν, τον Απρίλιο του 2015.

Σε ανύποπτο χρόνο, η οικογένεια Ιωάννου πληροφορήθηκε από τις ειδήσεις πως είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο ένας από τους μάρτυρες υπεράσπισης της κατηγορούμενης, ο οποίος στην πορεία παραδέχθηκε πως είχε ψευδομαρτυρήσει.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο συγκεκριμένος άνθρωπος εργαζόταν σε επιχείρηση που σχετιζόταν με την οικογένεια της κατηγορούμενης.

Σήμερα, 8 Ιανουαρίου 2017, η Ν01 καταζητούμενη από της Europol συνελήφθη στην Αθήνα, μαζί με τους γονείς της, για τους οποίους εκκρεμούσε επίσης ένταλμα σύλληψης.

Η οικογένεια του Αιμίλιου Ιωάννου, νιώθει ικανοποιημένη με την εξέλιξη αυτή, ενώ αναμένουν περαιτέρω ενημέρωση από τις Αρχές, για την υπόθεση.