Σύσκεψη με την διαπραγματευτική ομάδα, ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον κατοχικό ηγέτη, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ετοιμάζοντας τις προτάσεις στα τρία κεφάλαια που θα βρεθούν στην ατζέντα, Διακυβέρνηση, Οικονομία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ένα κλίμα που δεν χαρακτηρίζεται θετικό, και δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για ουσιαστικό αποτέλεσμα, εάν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης από πλευράς Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή του Megaone «Ενημέρωση Τώρα», εξέφρασε την ευχή όπως γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Το κλίμα στις συνομιλίες δυναμιτίζει καθημερινά η Τουρκία με την έκδοση παράνομων NAVTEX, με τις οποίες δεσμεύει περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να επιδείξει στρατιωτική ισχύ πραγματοποιώντας ασκήσεις με πραγματικά πυρά και συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή.

Πρόβλημα στο κυπριακό έχει δημιουργήσει και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, προκαλώντας επιπρόσθετα προβλήματα στο ήδη τοπίο των συνομιλιών.

Του Μάριου Παπαηλία