Για τις επιπτώσεις στην Κυπριακή Οικονομία από την παγκόσμια φοροδιαφυγή μίλησε  ο Ευρωβουλευτής  Τάκης Χατζηγεωργίου  σε πρόγευμα εργασίας με δημοσιογράφους για την φοροδιαφυγή/Έγγραφα Παναμά.

Του Στέλιου Χαραλάμπους

Μεταξύ άλλων κατά την παρουσίαση του ο Ευρωβουλευτής, σημείωσε ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει φθάσει σε νέα άκρα και η κρίση αυτή επιδεινώνεται πολύ περισσότερο από την  επιδημία της φοροδιαφυγής από τους πλουσιότερους και τις πλουσιότερες εταιρείες.

Σύμφωνα με την έκθεση της Pana, για τα Panama Papers  η Κύπρος χάνει γύρω στα €2 δις ετησίως λόγω της μαύρης οικονομίας, ενώ τα χαμένα έσοδα από τη φοροδιαφυγή στην ΕΕ αγγίζουν το €1 τρις.

Oι αλλαγές και οι επιπτώσεις στην Κυπριακή Οικονομία

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου   η ΕΕ βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγών αναφορικά με θέματα φορολογίας, κάτι που θα επιδράσει και στην κυπριακή οικονομία, η οποία βασίζεται στη χαμηλή φορολογία ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. «Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει οδός διαφυγής, είτε υπερασπίζεται κανείς αυτό το πράγμα είτε όχι, νομίζω ότι προς τα εκεί θα κινηθούν τα πράγματα συν τω χρόνω και πιστεύω ότι η Κύπρος θα πρέπει να πάει όρθια αντί να πάει συρόμενη», ανέφερε.

Ήδη ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προωθούν την υπαγωγή των θεμάτων φορολογίας στα θέματα ειδικής πλειοψηφίας αντί ομοφωνίας στο Συμβούλιο Υπουργών.

«Θα πρέπει η Κύπρος να αναλογιστεί από τώρα ποιες άλλες οικονομικές βιομηχανίες μπορεί να αναπτύξει έτσι ώστε να καταφέρει να συγκρατήσει εισοδήματα για τη χώρα, όπως την έρευνα και καινοτομία και το θέμα των βιολογικών προϊόντων και καλλιεργειών», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου.

«Θα συρρικνωθεί η Κυπριακή χρηματοοικονομική βιομηχανία»

Πολύ καθαρά και εξ αρχής δηλώνω τη θέση πως όσο και αν σήμερα αυτή η χρηματοοικονομική βιομηχανία που στήσαμε στη Κύπρο προσθέτει στην οικονομική ευρωστία του κράτους και όχι μόνο σε μερίδα μεγαλοδικηγόρων και μεγάλων ελεγκτικών οργανισμών, εντούτοις πιστεύω πως σύντομα θα επιβληθούν πανευρωπαϊκά τέτοιοι κανόνες και περιορισμοί που θα συγκρατήσουν και θα συρρικνώσουν αυτό τον τομέα, ανέφερε ο Ευρωβουλευτής.

Πάντως όπως σημείωσε ο κ. Χατζηγεωργίου, ετοιμάζεται  ήδη διαδικασία για φορολόγηση των εταιρειών με ένα κοινό τρόπο και μέθοδο. Ας δούμε με δυο γραμμές τι σημαίνει αυτό, πέρα από το ότι αποτελεί προάγγελο της προσπάθειας για κοινό φορολογικό συντελεστή. Σύμφωνα με τη διαδικασία, θα μετρώνται τα έσοδα των εταιρειών με τον ίδιο τρόπο, δεν θα μπορεί δηλαδή να υπεκφεύγει μια εταιρεία παραφουσκώνοντας τα έξοδα της για να μειώσει τα παρουσιαζόμενα έσοδα, και ακόμα θα φορολογούνται τα έσοδα εκεί που πωλούνται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες και όχι εκεί που «εδρεύει» η εταιρεία.

1-sLAWU.jpg


Να απαιτήσουμε ισχυρά κονδύλια από την ΕΕ

Θα πρέπει να απαιτήσουμε ισχυρά κονδύλια από το νέο ευρωζωνικό προϋπολογισμό προκειμένου να αναπτύξουμε νέους βιομηχανικούς τομείς που θα συμπληρώσουν ή και θα προσθέσουν στις όποιες απώλειες από τη ανάσχεση που θα επέλθει στην υφιστάμενη χρηματοοικονομική μας βιομηχανία, ανέφερε.

Όσον αφορά τους νέους βιομηχανικούς τομείς  αυτοί είναι οι τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία,  σημείωσε ο κ. Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας πως έχουμε πολύ καλούς επιστήμονες που δεν έχουν τα αναγκαία κονδύλια για να αναπτύξουν τις έρευνες τους.