Τελευταία ευκαιρία για… γέμισμα 

Αυτή η διακοπή του πρωταθλήματος είναι και η τελευταία μέχρι τον Μάρτιο. Αυτό τι σημαίνει; Είναι ευκαιρία για τους τραυματίες να επιστρέψουν, αυτούς που τράβηξαν το κουπί να ξεκουραστούν άλλα και για αυτούς που δεν είχαν τόσο πολλή χρόνο συμμετοχής να καλύψουν λίγο το χαμένο έδαφος.

Οι προπονητές φυσικής κατάστασης είναι εκστασιασμένοι σε τέτοιες διακοπές αφού ξέρουν ότι αν διαχειριστούν σωστά τις 10 μέρες που έχουν στην διάθεση τους μπορούν με τις κατάλληλες προσαρμογές να κερδίσουν πολλά, κέρδη που μπορούν αν φανερωθούν στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος δηλαδή στα play offs.

Αυτό σημαίνει διπλές προπονήσεις σε συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας σε σχέση με το αγωνιστικό πρόγραμμα της επόμενης αγωνιστικής. Για να γίνει όμως σωστή επιβάρυνση, θα πρέπει να γίνει και η σωστή χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, αφού αυτό το «αναβολικό παράθυρο» δεν θα είναι για πολλή καιρό ανοικτό.

Με άπλα λογία, λόγο της αυξημένης έντασης της προπόνησης, ο οργανισμός του αθλητή για τουλάχιστον 72 ώρες μετά την ολοκλήρωση αυτής της μίνι προετοιμασίας θα είναι σας σφουγγάρι, στο οποίο εμείς θα πρέπει να δώσουμε τα κατάλληλα μέσα για να αυξήσουμε την αποκατάσταση του. Οι αναλύσεις αίματος θα μας δώσουν μια σαφή εικόνα στο τι συμβαίνει στον κάθε αθλητή μας για να μπορέσουμε να τον διαχειριστούμε αναλόγως. Η σωστή διατροφή, ο ύπνος και τα εξατομικευμένα συμπληρώματα είναι πολύ σημαντικά αυτήν την περίοδο.

Φυσικά οι προπονητές επίσης δεν θα αφήσουν αυτή την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, και θα προσθέσουν 1,2 φιλικά, αλλά και αυτό μπορεί να είναι μέρος της εκγύμνασης και συντήρησης αν υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ προπονητή και προπονητή φυσικής κατάστασης. Η διακοπή δεν είναι χρόνος για διακοπές αλλά για δουλεία και η σωστή διαχείριση από το τεχνικό επιτελείο μπορεί να είναι η διάφορα στην επίτευξη των στόχων. Αυτό που πρέπει να πάρουμε είναι ότι όταν ο αθλητής είναι στα όρια του τότε επιτυγχάνουμε και τις κατάλληλες προσαρμογές. Το δύσκολο είναι να καθορίσουμε σωστά και με ακρίβεια αυτά τα όρια.

Δρ. Χάρης Τύμβιος 

BSc Biomedical Sciences, MSc Forensic Sciences / PhD Pharmacology, PgDip Sports and Exercise Physiology / SpMed Sports (cand.) / Kings College London, Imperial College London, University College London