Ο προσφυγικός κόσμος έχει απόλυτο δίκαιο να αποκαρδιώνεται ακόμη και να δυσανασχετεί με τη συμπεριφορά και τις μεθόδους ορισμένων πολιτικών ηγεσιών, ενόψει των προεδρικών εκλογών. Ξαφνικά, όλα θυσιάζονται στο βωμό των πολιτικών και κομματικών συμφερόντων, για μια χούφτα ψήφους, μια εφήμερη πολιτική σχέση.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Νίκου Αναστασιάδη, αυτοί δηλαδή που πιστεύουν ότι μπορούν να αποτρέψουν την επανεκλογή του, θα πρέπει με πολιτικά επιχειρήματα και όχι αφορισμούς να δώσουν την προεκλογική μάχη. Αν πιστεύουν ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα, παρερμηνείες ακόμη και ψεύδη θα ξεγελάσουν το λαό, να είναι σίγουροι ότι θα αποτύχουν παταγωδώς. Επίσης, προκλητικό είναι το γεγονός ότι καθημερινά παρακολουθούμε κόμματα και επιτελεία να αντιδρούν όποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ¨τολμήσει¨ να αναφερθεί στα έργα, τα επιτεύγματα και τους χειρισμούς της κυβέρνησής του. Λες και θα πρέπει να σωπάσει μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Τρανταχτό παράδειγμα του προεκλογικού μένους κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν τα όσα συνέβησαν μόλις μερικά λεπτά μετά την ολοκλήρωση της αντικατοχικής εκδήλωσης για την Μόρφου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως όφειλε, απευθύνθηκε στους πρόσφυγες και τους είπε αλήθειες, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την τελευταία προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Είχε υποχρέωση να το πράξει, αλλά και να δώσει το στίγμα του για το μέλλον. Δεν ήταν το τέλος του δρόμου, συνεχίζουμε με πίστη και αξιοπρέπεια μέχρι την τελική δικαίωση. Έπραξε αυτό που κάνει ένα πραγματικός ηγέτης, μπροστά σε ένα κοινό που καθημερινά βιώνει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και ζει με άσβεστο το πόθο της επιστροφής. Παράλληλα, θέλησε να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς τους ξένους προσκεκλημένους σε ότι αφορά τις τουρκικές ευθύνες για το αδιέξοδο και τη διαχρονική αρνητική στάση της Άγκυρας.

Οι τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και ηγέτη της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες, ενόχλησαν υποψήφιους προέδρους και κόμματα. Μόλις ολοκληρώθηκε η εκδήλωση έσπευσαν, μόλις μερικά μέτρα από το οδόφραγμα του Αττίλα,  να κατακεραυνώσουν τον Πρόεδρο. Τους ενόχλησε γιατί είπε αλήθειες, γιατί υπεραμύνθηκε των δίκαιων θέσεων της πλευράς μας, γιατί μίλησε για τις προσπάθειες και τους χειρισμούς που έγιναν για να σπάσει το αδιέξοδο; Μήπως θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί το κράτος γιατί έχουμε εκλογές το 2018; Προεκλογικές βολές από αυτούς που εργολαβικά επικρίνουν τον Πρόεδρο, αλλά και από αυτούς που μόλις πρόσφατα συμφωνούσαν μαζί του, όμως τώρα μιλούν διαφορετικά χάριν των εκλογών.

Έστω και τώρα, δεν είναι αργά, να υπάρξει ο απαραίτητος εμβολιασμός της προεκλογικής εκστρατείας με το αναγκαίο πολιτικό ήθος. Αυτό αναζητά ο λαός και ιδιαίτερα οι πρόσφυγες, για να παραμείνουν όρθιοι και δυνατοί, με ζωντανή την ελπίδα.  

Γιώργος Κάρουλλας

Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου