Αναφορά για το Κυπριακό έγινε  στη Διακήρυξη της 4ης Συνόδου Κορυφής των επτά νοτίων χωρών μελών της ΕΕ που  πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρώμη και στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Παρακολουθούμε στενά και επαναλαμβάνουμε τη στήριξη μας για μια βιώσιμη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της και που θα διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου χωρίς εγγυήσεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη λύση και η ιδιότητα της ως μέλος της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διακήρυξη.

Τη σημασία της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό υπογράμμισε την Τετάρτη το βράδυ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των επτά νοτίων χωρών μελών της ΕΕ, στη Ρώμη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.    

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, οι επτά ηγέτες συζήτησαν «για τις διεθνείς και τις περιφερειακές εξελίξεις, εξελίξεις στις οποίες η ΕΕ οφείλει να δώσει το στίγμα της υπέρ του διεθνούς δικαίου, υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της επίλυσης κρίσεων σε όλα τα σημαντικά μέτωπα που ανοίγονται ειδικά στην περιοχή μας, ειδικά στη Μεσόγειο».   «Από πλευράς μας υπογραμμίσαμε ειδικότερα τη σημασία δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, και την ανάγκη η θάλασσα του Αιγαίου να είναι μια θάλασσα συνεργασίας και ειρήνης - άλλωστε ολοένα και περισσότερο στο Αιγαίο βασίζεται και η ευρωπαϊκή ασφάλεια - και να είναι μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας χωρίς απειλές όπου το διεθνές δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονες μας», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Εξ άλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους ηγέτες των νοτίων χωρών ΕΕ για παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την κατανόηση που είχε από τους άλλους ηγέτες σε ό,τι αφορά την ύπαρξη και την ενίσχυση μιας ακόμα καλύτερης Ευρώπης, κάτι που παρεμποδίζεται ή μειώνεται, όπως είπε, από τη συνέχιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος που παραμένει εδώ και 44 χρόνια άλυτο. 

«Αυτό που είναι κοινός στόχος είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου έτσι ώστε δημιουργώντας μια πραγματικά ανεξάρτητη χώρα, πέρα και μακριά από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα ή στρατούς κατοχής να μπορούν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απολαμβάνουν τα αγαθά της Ευρώπης», είπε ο Πρόεδρος.