Διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αρχίζει ο Υπουργός Οικονομικών Χαρης Γεωργιαδης προκειμένου να αποπληρωθεί πρόωρα μέρος του δανεισμού που έχει εισπράξει το κράτος. 

Σε δηλώσεις του στους 101,1 fm ο Υπουργός, επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται με μείωση του κόστους δανεισμού γεγονός που επιτρέπει στο κράτος να διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό του.  Όπως είπε, ζήτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο την έγκριση του προκειμένου να εξασφαλιστεί η τυπική συναίνεση του ΔΝΤ και του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. 

«Αυτό που διαφαίνεται είναι πως το κόστος δανεισμού για ένα σημαντικό μέρος του δανεισμού από ΔΝΤ, ύψους 280 εκ., κατ’ ακρίβεια υπερβαίνει το κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις διεθνείς αγορές, ένα κόστος που έχει μειωθεί ειδικά τα τελευταίο διάστημα λόγω καλύτερων επιδόσεων και αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας, υπάρχει μια διαφορά της τάξης του 0,5%.

Συνεπώς, υπάρχει λογική για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανεισμού που έχουμε εισπράξει από το ΔΝΤ στα πλαίσια του προγράμματος και το Υπουργικό Συμβούλιο με έχει εξουσιοδοτήσει να ξεκινήσω διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για να διασφαλιστεί η συναίνεση τους, ώστε να υπάρξει πρόωρη αποπληρωμένη μέρους του δανείου από το ΔΝΤ».

Ο Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σε ένα υπεύθυνο δημοσιονομικό σχεδιασμό που επιτρέπει την προώθηση σημαντικών έργων ανάπτυξης.